A minőség fogalma


Feigenbaum szerint a termék és a szolgáltatás minőségét a következők szerint határozhatjuk meg: a termék és szolgáltatás mindazon értékesítési, tervezési, gyártási és karbantartási jellemzőinek teljes összetettsége, amely által a termék és szolgáltatás a használat során kielégíti a vevő elvárásait.
 Crosby szerint a minőség az „igényeknek való megfelelést és nem az eleganciát jelenti”. Ezek a definíciók is mind tartalmazzák a minőség rövid megfogalmazását, mely szerint a minőség a vevő elégedettsége vagy más meghatározás szerint a használatra való megfelelés, alkalmasság.
Ezek stratégiai jellegű meghatározások, mert arra összpontosítanak, hogy megpróbálják megérteni a vevői elvárások teljes körét, miközben a cég saját szervezetét úgy irányítja, hogy mindezen elvárásoknak megfeleljen.
 Shiba professzor (és a japánok) négy szintjét határozták meg a minőségnek. Az első szint a szabványnak, előírásnak való megfelelés, a második a vevők ismert igényének való megfelelés, a harmadik szinten már a megfelelő ár/költség viszony jelenti a szabályozó erőt, míg a negyedik szinten dolgozó szervezetek a felhasználók látens, ki nem mondott igényét célozzák meg. A szintek egymásra épülnek, az átjárhatóságot közöttük a folyamatos javítás biztosítja.
Nincs a világon olyan szervezet, amely csak a negyedik szintnek megfelelő terméket, szolgáltatást állít elő. Olyan sajnos van, amelyik csak az első szint elérésére képes. De az az életképes szervezet, amelyik rendelkezik a negyedik szint elérésének a képességével.

 

 

 

Melyiket válasszam?

Ugye Ön is átéli naponta a kísérleti nyúl szerepét, hiszen a csillogó csomagolás mögött tetszelgő árucikkek minősége csak használat közben derül ki .

Szerencsés és ritka eset az, ha a vásárolandó árucikkről már hallott egy baráttól, egy szomszédtól. Tudja, hogy azt érdemes megvenni, hiszen ha másnak bevált, Ön is jól tudja majd használni.

Az vásárlások döntő többségében sajnos a vevő teljesen tanácstalan, nem tudja, hogy a több hasonló árucikk közül melyik a megfelelő minőségű.

Ugye milyen jó lenne egy barát, aki minden árucikket kipróbálna Ön helyett és ráírná:

"Ezt már kipróbáltam helyetted és nekem bevált, nyugodtan megveheted, Te is elégedett leszel vele."

Örömmel és büszkén jelenthetem, hogy mi éppen ezt tesszük Önért.
Az árucikkeket kifejezetten a fogyasztó szemszögéből, a felhasználási értékük szerint, nagyon szigorúan megvizsgáljuk és csak a jó minőségűnek talált termékeken engedélyezzük a "QCTEAM - ELLENŐRZÖTT MINŐSÉG" jel feltüntetését.

Ha egy terméken ezt a jelet látja, az azt jelenti: ezt a terméket már kipróbáltuk Ön helyett és a nagyon szigorú vizsgálaton jó, vagy kitűnő minősítést kapott.
Nyugodtan megvásárolhatja.

Amelyik terméken nem látja ezt a jelet, az nem ment át az ellenőrzésünkön.
Vagy rossz minőségűnek találtuk és nem engedélyeztük a "QCTEAM - ELLENŐRZÖTT MINŐSÉG" logó használatát vagy a gyártó nem kérte a vizsgálatot.

Tevékenységünkkel a termék kiválasztását kívánjuk támogatni, ezért minősítésünk kifejezetten a használati értékre irányul.

A vizsgálattal nem ér véget a tevékenységünk, nyilvántartjuk az általunk kiadott tanúsítványokat és visszavonjuk azokat, ha a minősített termék használati értéke romlik.

 

Vevők leveleiből


Az árucikkeken rengeteg szám, jel, vonalkód van feltüntetve, amit az egyszerű vásárló nem ért.
A szakembereknek biztosan nagyon fontosak ezek a jelek és feliratok, de az árucikkek ugye nem nekik készülnek, hanem a fogyasztóknak, illene tehát a fogyasztók érdekét szem előtt tartani és a számukra is jelentéssel bíró jeleket használni.
Éppen ezért örültem az önök jelének, mert ez végre nekem, a vásárlónak szól.
Azonos árucikkek közül mindenképpen az ellenőrzött minőség feliratút választom, hiszen nem vagyok saját magam ellensége, szeretek biztosra menni.
Jó munkát kívánok és szeretném minél több árun látni az önök pecsétjét!

Szilassy Józsefné
Budapest
 Nyugdíjból élek és ezért inkább az olcsó cikkeket keresem.
A magasabb árú cikkek között biztosan sokkal nagyobb arányban vannak jó minőségűek, de az alacsony ársávban bizony megtalálhatóak a nagyon gyenge, bóvlik is és a kifejezetten tartós, jó dolgok is.
A kínai áruk nagyon olcsók, de sok annyira gyenge minőségű, hogy akár milyen olcsón is vettem, mégis becsapásnak érzem a dolgot. Viszont igaz az ellenkezője is, sokszor potom pénzért igazán tartós kínai dolgokat vásároltam.
Itt, az olcsó áruk között még nehezebb eligazodni, megjósolni, hogy melyiket érdemes venni.
Ezért örülök meg annak, ha meglátom a pecsétjüket valamelyiken.

Barbalics Ferenc
Miskolc